Siilit liikkuvat öisin. Päivällä ne nukkuvat heinä- tai lehtikasoihin tekemissään pesissä. Siilille voi rakentaa pesälaatikoita. Talveksi siili vaipuu horrokseen. Siili synnyttää 3-7 poikasta kesäkuussa.

Siilit asustavat mieluiten ihmisasutuksen liepeillä, mistä löytyy heinä- ja risukasoja, komposteja ja piilopaikkoja. Parikkalassa siilit ovat yleistyneet ja niitä tavataan koko kunnan alueella.

Nimi: Siili
Tieteellinen nimi: Erinaceus europaeus
Suku: Siilit
Heimo: Siilit
Tuntomerkit:

Siili on Suomen nisäkkäistä ainoa, jolla osa karvoista on muuttunut piikeiksi. Ne voivat kasvaa kolmenkymmenen sentin pituisiksi ja painaa yli kilon. Siili voi elää kuusivuotiaaksi.

Siilit syövät pääasiassa hyönteisiä, matoja ja etanoita. Joskus ne voivat syödä myös pikkueläimiä tai ihmisten tarjoamaa ruokaa. Älä anna siilille maitoa, koska ne saavat siitä ripulin.