Monipuolinen ruokavalikoima käsittää kasveja ja pikkueläimiä. Lentää ja lurittelee pitkiä aikoja paikallaan korkealla peltojen päällä. Tuttu ja yleinen etelässä, harvinainen Keski-Lapissa. Kanta-arvio 370 000 paria, kiurukanta on monen muun peltolinnun tavoin taantunut. Parikkalan pelloilla yleinen. Talvehtii Länsi-Euroopassa; saapuu Suomeen jo maalis-huhtikuussa, lähtee lokakuussa.

Nimi: Kiuru
Tieteellinen nimi: Alauda arvensis
Suku: kiurut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Vähän kottaraista pienempi ruskeankirjava ja leveäsiipinen kiurulintu. Kangaskiurua hiukan isompi ja pitkäpyrstöisempi. Kutsuääni livertävä ”dirliy”, laulu tuttua mukavaa ja kuuluvaa livertelyä.