Suomen ainoa lintulaji, joka pesii pelkästään ihmisen tekemissä rakennelmissa, kuten navetoissa, ladoissa ja silloissa. Kanta-arvio 170 000 paria, pesii koko Suomessa. Parikkalan seudulla yleinen. Meillä huhtikuun lopulta syys-lokakuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa.

Nimi: Haarapääsky
Tieteellinen nimi: Hirundo rustica
Suku: pääskyt
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Varpusen kokoinen tuttu pääsky. Erittäin pitkät pyrstön reunasulat, nuorella lyhyemmät. Päältä sinimusta, alta valkea, kurkku ja otsa punaruskeat. Lento sulavaliikkeistä. Kutsuääni ”vit vit”, laulu iloista viserrystä.