Pesii yleisenä koko maassa matalan kasvillisuuden alueilla, jossa suojainen pesäkolo. Esim. kaduilla näkee usein nopeasti juoksevan västäräkin, joka pysähtyy ja sieppaa hyönteisen. Kanta-arvio 800 000 paria. Parikkalassa yleinen. Saapuu huhtikuussa, lähtee syyskuussa Koillis-Afrikkaan ja Lähi-itään.

Nimi: Västäräkki
Tieteellinen nimi: Motacilla alba
Suku: västäräkit
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Tuttu pyrstönheiluttaja hyönteissyöjä. Pyrstö hyvin pitkä. Vatsa ja alaperä valkeat, mustaa kuviointia rinnassa. Harmaa selkä, päälaki ja niska mustat, joka on koiraalla selvempi. Lento syväaaltoista. Lentoääni ”tsilip”, nopea ja iloinen laulu koostuu paljolti kutsuäänistä.