Havaitaan virtaavien vesien äärellä, jonne se sukeltaa etsimään pohjan pikkueläimiä. Suomen kanta vain 300 paria, suurin osa pesii pohjoisen kirkkaissa joissa. Talvisin maassamme puljaa tuhansia Norjan ja Ruotsin koskikaroja. Nämä muuttolinnut saapuvat loka-marraskuussa ja lähtevät takaisin maalis-huhtikuussa. Ei pesi Parikkalassa, talvisin Joensuunjoki on varmin tapaamispaikka.

Nimi: Koskikara
Tieteellinen nimi: Cinclus cinclus
Suku: koskikarat
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Kottaraisen kokoinen ja muotoinen varpuslintu. Ruskeanmusta, iso valkea rintalaikku. Ääni keltasirkkumainen ”tsriip”, mutta kovempi. Laulu kaunista visertelyä, joka kuuluu kovankin kosken kohinan läpi.