Laulaa enimmäkseen hämärissä. Pesii harvalukuisena etelästä aina Pohjois-Pohjanmaalle asti puoliavoimissa kuivissa pensaikoissa, painopiste idässä. Parimääräarvio 7000. Parikkala on maamme tiheimpiä viitakerttusalueita, parimäärä lienee muutama sata. Meillä toukokuulta elokuulle, talvehtii Etelä-Aasiassa.


  Nimi: Viitakerttunen
Tieteellinen nimi: Acrocephalus dumetorum
Suku: kertut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Ruokokerttusen kokoinen eli peippoa pienempi hyönteissyöjä. Hyvin samannäköinen kuin luhta- ja rytikerttunen, päältä harmaanruskea ja alta kellanvalkea. Varoitusääni muiden kerttusten tapainen ”tsak”. Kaunis ja monipuolinen laulu sisältää paljon matkintoja ja toistoja. Tahti on luhtakerttusen laulua hitaampi eikä sisällä samanlaisia kiihdytyksiä.