Pesä taidokas pallero, yleensä oksanhaarassa. Pesii harvalukuisena Etelä- ja Keski-Suomen nuorehkoissa lehtimetsissä etenkin jokien varsilla. Kanta-arvio 6000 paria, painopiste kaakossa. Vaikka pyrstötiainen on Parikkalassa harvalukuinen pesijä, on kanta silti Suomen tiheämpiä. Paikkalintu, mutta syksyisin usein voimakkaita vaelluksia idästä.

Nimi: Pyrstötiainen
Tieteellinen nimi: Aegithalos caudatus
Suku: pyrstötiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Palleromainen ruumis, talitiaista pienempi söpöliini. Pyrstö hyvin pitkä. Vatsapuoli ja pää valkeat, selkä ja siivet mustavalkeat, kupeet punertavat. Äänet korkeita tirinöitä ja tiitityksiä, laulu helinää.