Pesii melko harvalukuisena koko maassa soiden ja niittyjen ympäröivillä järvillä, painopiste pohjoisessa. Kanta-arvio 70 000 paria. Parikkalassakin harvalukuinen pesijä, Siikalahden parimäärä 10-20. Muuttoaikoina voi nähdä suuria parvia, esimerkiksi syyskuisella Siikalahdella yli tuhat haapanaa yhdellä kertaa ja keväälläkin parisataa. Saapuu meille Länsi-Euroopasta ja Välimeren alueelta huhtikuussa, lähtee elo-lokakuussa. Metsästysaika 20.8.–31.12.

Nimi: Haapana
Tieteellinen nimi: Anas penelope
Suku: sorsat
Heimo: sorsalinnut
Tuntomerkit:
Sinisorsaa selvästi pienempi pyöreäpäinen ja pitkäsiipinen sorsa. Juhlapukuinen koiras korea: punainen pää, jossa kellervä päälaki, harmaa selkä, punertava rinta, valkea vatsa ja musta alaperä. Naaraat, nuoret ja peruspukuiset koiraat kauttaaltaan kellanruskeita, josta valkea vatsa erottuu jyrkästi. Koiraan soidinääni viheltävä ”viuu”, naaraalla telkkämäinen narskutus.