Vaivaishiiret elävät viljelysmailla, niityillä tai ruovikoissa. Vaivaishiiret kiipeilevät taitavasti heinissä häntäänsä apuna käyttäen. Ne rakentavat pallomaisen pesän ruohonkorsien varaan. Poikueita syntyy 1-5 vuodessa.

Vaivaishiiri on lyhytikäinen ja voi elää korkeintaan kaksivuotiaaksi.
Nimi: Vaivaishiiri
Tieteellinen nimi: Micromys minutus
Suku: hiiret
Heimo: varsinaiset hiiret ja rotat
Tuntomerkit:
Vaivaishiiri on maailman pienin jyrsijä. Vaivaishiiren ruumiin pituus on 4-7 senttiä ja häntä saman verran. Yleisväritykseltään se on kellanruskea. Korvat eivät näy selvästi turkin seasta.

Vaivaishiiri syö pääasiassa siemeniä ja muuta kasviravintoa.