Ravintona keskikokoiset linnut, etenkin kahlaajat. Pesii meillä harvinaisena pohjoisen aapasoilla, kanta vajaat 200 paria. Vielä 1950-luvulla pesi myös kalliopahdoilla Etelä-Suomessa asti 500-1 000 paria, mutta ympäristömyrkyt romahduttivat kannan. Nyt kanta on nousussa. Meillä huhti-lokakuussa, muuttoaikana nähdään harvinaisena koko Suomessa. Parikkalassakin muuttohaukkaa voi ihailla satunnaisesti huhti-toukokuussa ja elo-lokakuussa. Uhanalaisuusluokituksena vaarantunut.

Nimi: Muuttohaukka
Tieteellinen nimi: Falco peregrinus
Suku: jalohaukat
Heimo: päiväpetolinnut
Tuntomerkit:
 

Toiseksi suurin jalohaukkamme tunturihaukan jälkeen, variksen kokoinen. Tanakka, melko pitkä- ja teräväsiipinen päiväpetolintu. Vanha alta valkea mustin poikkijuovin, päältä harmaa, nuori tummempi, päältä tummanruskea, vatsapuolella pitkittäisjuovitusta. Lentotaituri, syöksyy yläilmoista huikealla vauhdilla saalislintujen perään. Hiljainen, pesillä rähisee rähk-rähk-rähk..