Pesii koko maassa etenkin kirkasvetisillä järvillä melko harvalukuisena, kanta n. 8000 paria. Kuikan huuto on yksi kesäajan odotetuimpia tyyppiääniä järvillämme. Parikkalassa pesii kymmeniä kuikkapareja. Meillä huhtikuusta lokakuuhun, talvisin Mustaltamereltä eteläiselle Itämerelle. Näiden lisäksi Suomen yli muuttaa tuhansia Pohjois-Venäjän kuikkia touko- ja lokakuussa.

  Nimi: Kuikka
Tieteellinen nimi: Gavia arctica
Suku: kuikat
Heimo: kuikkalinnut
Tuntomerkit:

Suuri ja tyylikäs kuikkalintu. Kaakkuria isompi, noin hanhen kokoinen. Kesäpuvussa mustaa, harmaata ja valkoista, kaakkurista eroaa mm. mustan kurkun perusteella. Nuoret ja talvipukuiset päältä tummanharmaanruskeita ja alta valkeita, vaikeita erottaa muista kuikkalinnuista. Uidessaan nokka vaakatasossa, sukeltaa kalojen perässä pitkiä matkoja. Soidinääni ”kuiiik-ka” kuuluu kauas.