Syö etupäässä vesihyönteisiä. Laji on isompia uikkujamme harvalukuisempi, koko maan kannaksi arvioidaan 4000 paria. Vahvin kanta on Etelä-Suomessa, Lapissa laji on harvinainen. Parikkalassa muutama kymmenen paria, Siikalahti on yksi maamme parhaimpia mustakurkku-uikkupaikkoja. Talvehtii Länsi-Euroopassa, viipyy meillä huhtikuulta syyskuulle. Taantunut voimakkaasti viime vuosina, uhanalaisuusluokituksena vaarantunut.

Nimi: Mustakurkku-uikku
Tieteellinen nimi: Podiceps auritus
Suku: uikut
Heimo: uikkulinnut
Tuntomerkit:

Pieni, vain tavin kokoinen korea uikkulintu. Kesäpuvussa selkä ja pää mustat, kaula ja kyljet punaruskeat, vatsa valkea, nokasta lähtee ja päälaelle päättyy oranssi höyhentupsu. Talvipuvussa vaaleampi ja harmaampi. Soidinääni tunnusomainen värisevä ”hiarrr” toistettuna. Elää pienemmissä ja rehevimmissä vesissä kuin härkälintu ja silkkiuikku.