Syö mm. kaloja, sammakoita ja hyönteisiä. Pesii lähinnä ruovikoissa harvalukuisena (vuonna 2005 noin 1000 reviiriä) Etelä- ja Keski-Suomessa. Siikalahden noin kymmenen reviiriä on Suomen tiheimpiä, Parikkalassa yhteensä n.30 reviiriä. Talvehtii Etelä-Euroopassa, viihtyy meillä maalis-huhtikuun vaihteesta lokakuulle.

Nimi: Kaulushaikara
Tieteellinen nimi: Botaurus stellaris
Suku: haikarat
Heimo: haikaralinnut
Tuntomerkit:

Kookas, pönäkkä, haikaralintu. Kellan- ja ruskeankirjava, nokka pitkä. Lentää rauhallisin siivenlyönnein paksukaulaisena ja leveä- ja kuuppasiipisenä. Nähdään harvoin, joskus ruovikon laidalla seisomassa tai lennossa hämärissä. Keväällä – kesällä lajin huomaa parhaiten kumeasta, pulloon puhallusmaisesta soidinäänestä, joka kantautuu kilometrien päähän.