Lekuttelee peltojen päällä tuulta vasten paikallaan pikkunisäkkäitä tähystäessään. Koko maahan levittäyneen tuulihaukan pesimäkannaksi arvioidaan 3000 paria, mutta määrä vaihtelee vuosittain huomattavasti. Pesii hyvinä myyrävuosina runsaana Parikkalan seudulla pönttöihin tai vanhoihin variksen pesiin. Saapuu maalis-huhtikuussa ja lähtee elo-lokakuussa Länsi- ja Luoteis-Eurooppaan sekä Luoteis-Afrikkaan.

Nimi: Tuulihaukka
Tieteellinen nimi: Falco tinnunculus
Suku: jalohaukat
Heimo: jalohaukkalinnut
Tuntomerkit:

Varpushaukan kokoinen eli selvästi varista pienempi jalohaukka. Siivet pitkät ja teräväkärkiset ja pyrstö pitkä. Yläpuolelta punaruskea, koiraalla pää ja pyrstö harmaat. Alta valkea. Poskilla heikko viiksijuova. Huutaa nopeasti ja kimeästi ”kikikiki..”.