Ääntelee enimmäkseen öisin. Havaitaan pelloilla ja kuivilla niityillä Etelä- ja Keski-Suomessa. Kanta taantui voimakkaasti 1920-luvun jälkeen, mutta on viime vuosina taas kohentunut. Viime aikoina on kuultu muutama tuhat ruisrääkkää maassamme. Parikkalassa nykyään melko yleinen, parhaina kesinä on kunnan alueella kuultu satakunta rääkkää. Meillä toukokuusta syyskuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa.

Nimi: Ruisrääkkä
Tieteellinen nimi: Crex crex
Suku: rantakanat
Heimo: kurkilinnut
Tuntomerkit:

Rastasta isompi rantakana. Kellanruskea nokka lyhyt, jalat voimakkaat. Päältä kellanruskea tummin täplin, rinta kellanharmaa. Siiven yläpeitinhöyhenet kauniin punaruskeat. Lentää haluttomasti, pakenee yleensä juosten. Vaikea nähdä, havaitaan kovasta ”kreek-kreek, kreek-kreek..” -äänestä.