Pesii yleisenä Etelä-Suomessa Kuusamon korkeudelle asti, kanta-arvio 60 000 paria. Yleinen Parikkalankin pelloilla. Meillä kevätmuutto maalis-huhtikuussa, syysmuutto kesä-syyskuussa. Talvehtii Länsi- ja Keski-Euroopassa.

Nimi: Töyhtöhyyppä
Tieteellinen nimi: Vanellus vanellus
Suku: kurmitsat
Heimo: rantalinnut
Tuntomerkit:

Koko räkättirastaan ja variksen väliltä. Lyhyet jalat ja nokka. Helppo tuntea, päältä vihreäkiiltoisen musta, alta valkea. Pitkä päälakitöyhtö, musta rintavyö, alaperä ruosteenruskea. Siivet leveät ja pyöreäkärkiset. Lentää mukavasti vaappuen. Soidinlennolla tekee äkkinäisiä liikkeitä äännellen samalla ”ivip, ivip-hui, ivip..”.