Laulaa tavallisesti lennossa. Pesii Etelä-Suomen aukkoisissa harju- ja kalliomänniköissä sekä soramonttujen reunoilla. Kanta-arvio 1000 paria. Parikkalassa harvalukuinen, mutta kanta hienoisessa kasvussa. Meillä maaliskuulta lokakuuhun, talvehtii Länsi- ja Lounais-Euroopassa.

Nimi: Kangaskiuru
Tieteellinen nimi: Lullula arborea
Suku: kiurut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:
 

Kiurua pienempi ja selvästi lyhytpyrstöisempi. Pieni töyhtö. Selkäpuoli harmaanruskea, alta valkea. Vaalea silmäkulmanjuova ulottuu niskaan. Siiven etureunassa tumma valkoreunainen laikku, pyrstössä valkeaa vain kärjessä. Kutsuääni miellyttävä ”didli”, laulu pehmeää jokeltelua.