Muiden pääskyjen tapaan syö lentäviä hyönteisiä ja leijuvia hämähäkkejä. Pesii yhdyskunnittain koko maassa hiekkakuopilla, pieni osa myös jokitörmissä. Kanta-arvio 70 000 paria, kanta on pienentynyt. Pesii useassa paikassa Parikkalan seudulla. Meillä toukokuulta elo-syyskuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa. Uhanalaisuusluokituksena vaarantunut.

Nimi: Törmäpääsky
Tieteellinen nimi: Riparia riparia
Suku: pääskyt
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaisen kokoinen Euroopan pienin pääsky. Selkäpuoli yksivärisen hiekanruskea, alta likaisenvalkea, rinnan poikki ruskea juova. Liikkeet lennossa nopeampia kuin muilla pääskyillä. Ääni kuiva ja karhea ”prrt”, laulu rahisevaa.