Pesii koko maassa rakennusten räystäiden ja siltojen alla, savesta tehty pesä riippuu katoksen alla. Kanta-arvio 120 000 paria. Parikkalan seudulla haarapääskyä vähän harvalukuisempi. Meillä toukokuulta elo-syyskuulle.

Nimi: Räystäspääsky
Tieteellinen nimi: Delichon urbica
Suku: pääskyt
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:
 

Haarapääskyn kokoinen. Yläpuoli kiiltävän sinimusta, yläperä ja alapuoli valkoinen. Pyrstö lyhyt ja lovipäinen. Kutsuääni lähes törmäpääskymäisen kuiva ”prrit”, visertelevä laulu koostuu kutsuäänestä.