Pesii meillä koko maassa monenlaisilla avomailla, yleisin pohjoisen soilla. Muuttoaikoina pelloilla ja rannoilla. Nykykannallaan miljoonalla parilla laji nousee melkein kärkikymmenikköön Suomen runsaslukuisimpien lajien listalla. Kanta on viime aikoina taantunut. Parikkalassa pesii paikoin, muuttoaikoina yleinen rantaniityillä ja pelloilla. Tavataan meillä maaliskuulta lokakuulle, talvehtii Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Nimi: Niittykirvinen
Tieteellinen nimi: Anthus pratensis
Suku: västäräkit
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Västäräkin kokoinen kirvinen. Vaikea tunnistaa muista harmaanruskeista ja viiruisista kirvisistä, ääni kuitenkin tunnusomainen ”ist-ist”. Lento hyppivämpää kuin muiden kirvisten.