Pesii etelässä melko yleisenä puoleen väliin Suomea etenkin vanhoissa metsissä, joissa on runsaasti ryteikköä. Kanta-arvio 40 000 paria, vuosivaihtelut suuria. Parikkalassa paikoin melko yleinen. Meillä maalis-huhtikuun vaihteesta loka-marraskuulle. Pääosa muuttaa Keski- ja Etelä-Eurooppaan, joskus pieni osa yrittää talvehtimista meillä.

Nimi: Peukaloinen
Tieteellinen nimi: Troglodytes troglodytes
Suku: peukaloiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Pyöreä, lyhyt- ja pystypyrstöinen hyönteissyöjälintu. Hippiäisen jälkeen toiseksi pienin lintumme. Päältä harmaanruskea, alta kellertävä, puku kokonaan tumman poikkijuovikas. Vipeltää yleensä risukoissa hiirimäisesti. Kokoon nähden hämmästyttävän kovaääninen lintu, varoitusritinä ja nopeatempoinen, pulppuileva, pitkä säe raikuu rehevissä metsissä.