Pesii koko maassa rehevissä ja aukkoisissa kuusipitoisissa metsissä, pohjoisessa harvalukuisena. Suomen kannaksi arvioidaan 400 000 paria, kun lajia pidettiin vielä reilu 50 vuotta sitten harvalukuisena. Parikkalan seudulla yleinen. Meillä huhtikuulta syys-lokakuulle, talvehtii Länsi- ja Lounais-Euroopassa.


Nimi: Rautiainen
Tieteellinen nimi: Prunella modularis
Suku: rautiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaisen kokoinen harmaa ja piileskelevä hyönteissyöjä. Nokka ohut ja musta. Pää, kaula ja rinta siniharmaat, selkä ja siivet ruskeat. Selässä voimakkaita mustia pitkittäisviiruja. Lentoääni hihitys ”tsi-hi-hi”, laulu rytmikäs ja ponnekas lyhyt säe.