Pesii etelärannikolta Keski-Lappiin saakka kaikentyyppisissä rehevän aluskasvillisuuden metsissä. Kannaksi arvioidaan miljoona paria. Parikkalassa hyvin yleinen. Tavataan täällä huhtikuulta lokakuulle. Joskus yrittää talvehtia meillä, varsinaiset talvialueet Länsi- ja Etelä-Euroopassa.


Nimi: Punarinta
Tieteellinen nimi: Erithacus rubecula
Suku: rastaat
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaisen kokoinen palleromainen hyönteissyöjä. Päältä ruskea, alta harmaa, paitsi rinta ruosteenpunainen ulottuen otsaan ja poskille. Pitkähköt tummat jalat. Hyppii paljon maassa. Kutsuääni kova ”tik”, joka kiihtyy usein rätinäksi. Varoitus ohut ”tsii”. Laulaa etenkin hämärissä kaunista ja vaihtelevaa säettä, yksi kevään ja kesän tunnelmanluojista.