Pesii yleisenä koko maassa pensoittuneilla pelloilla, ojanvarsissa, hakkuuaukeilla ja rämeillä. Kannaksi arvioidaan 500 000 paria. Parikkalan ojanvarsilla varsin yleinen. Meillä toukokuulta syyskuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa.

Nimi: Pensastasku
Tieteellinen nimi: Saxicola rubetra
Suku: rastaat
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Pieni, lyhytpyrstöinen hyönteissyöjä. Selkäpuoleltaan mustanruskean kirjava, alta ruskeankellertävä. Valkea silmäkulmanjuova pitkä ja vahva. Koiraalla musta korvanseutu. Laulaa etenkin aamuvarhaisella näkyvästi pystyssä istuen lyhyttä, kireää, nykivää ja vaihtelevaa viserrystään, matkii muita laulajia.