Laulaa yleensä hämärän aikaan heinikkoisten aukeiden puskissa. Tavataan puoleen väliin Suomea, etelässä yleisimmin. Harvalukuisen kannan kooksi arvioidaan 5000 paria. Parikkalassa normaalikesänä muutama kymmenen laulajaa. Viipyy meillä toukokuulta syyskuulle, talvehtii Välimeren maissa ja Vähä-Aasiassa.

Nimi: Pensassirkkalintu
Tieteellinen nimi: Locustella naevia
Suku: kertut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaisen kokoinen piilotteleva hyönteissyöjä. Päältä viiruisen harmaanruskea, alta vaaleampi. Muiden sirkkalintujen tavoin pyrstö tuuhea ja pyöristynyt. Vaikea nähdä ja määrittää. Huomattavissa kuuluvasta ja yksitoikkoisesta, heinäsirkkamaisesta sirinälaulustaan. Laulu voi kestää minuuttitolkulla yhtäsoittoa.