Esiintyy harvalukuisena Etelä-Suomen niittyjen ympäröivissä puoliavoimissa ranta- ja puronvarsimetsiköissä. Kanta noin 500 paria. Parikkalan seudulla harvalukuinen, mutta jokavuotinen. Meillä toukokuulta syyskuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa.

Nimi: Viitasirkkalintu
Tieteellinen nimi: Locustella fluviatilis
Suku: kertut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Varpusen kokoinen ruskea hyönteissyöjä. Yläpuoli yksivärisen harmaaruskea, alta vaalea, tummaviiruinen rinta. Pyrstön alapeitinhöyhenet ruskeat vaalein kärjin. Piilotteleva, havaitaan laulustaan, joka kuuluu etenkin öiseen aikaan. Laulu on muiden sirkkalintujen tapaan yksitoikkoinen ja voimakas, pensassirkkalintua hidastempoisempi ”tsetsetsetse...”.