Pesii yleisenä koko maassa tiheissä ruovikoissa ja pensaikoissa. Kanta-arvio 400 000 paria. Parikkalan rehevillä rannoilla yleinen, esim. Siikalahdella n. 300 paria. Meillä toukokuulta syyskuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa.

Nimi: Ruokokerttunen
Tieteellinen nimi: Acrocephalus schoenobaenus
Suku: kertut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaisen kokoinen hyönteissyöjä. Yläpuoli ruskea ja tummaviiruinen, alapuoli kellanvalkea. Kupeilla kellanruskeaa, kellanvalkea silmäkulmanjuova. Varoitusääni ”dsäk”, laulu nopea ja eloisa, matkintoja, rätinää ja vihellyksiä sisältävä.