Pesii harvalukuisena pensaikoissa ja niittyjen reunoilla yleensä matalammassa kasvustossa kuin viitakerttunen. Valloittanut Etelä- ja Keski-Suomen 60 vuodessa, nyt kanta on jo yli 5000 paria. Parikkalassa selvästi viitakerttusta harvalukuisempi. Meillä toukokuusta elokuulle, talvehtii trooppisessa Afrikassa.

Nimi: Luhtakerttunen
Tieteellinen nimi: Acrocephalus palustris
Suku: kertut
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaisen kokoinen hyönteissyöjä. Lähisukulaistensa tavoin päältä harmaanruskea ja alta kellanvalkea. Eroaa samannäköisestä viitakerttusesta laulustaan, joka on kiihkeämpi ja nopeatempoisempi. Kummankin lajin taiturimaiset laulut sisältävät paljon matkintoja.