Pesii muiden tiaisten lailla koloihin, jotka itse kaivaa. Pesii koko Suomessa kaikenlaisissa metsissä, jossa on sopivia lahoja pökkelöitä. Kanta-arvio 910 000 paria. Parikkalassa yleinen. Paikkalintu, joinakin syksyinä tulee voimakkaita vaelluksia idästä.

Nimi: Hömötiainen
Tieteellinen nimi: Parus montanus
Suku: tiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Talitiaista selvästi pienempi isopäinen tiainen. Selkäpuoli ruskeanharmaa, alta likaisenvalkea. Päälaki ja leukalappu mustat. Kutsuääni moittiva ”tsitsi tsää tsää”, laulu surumielinen ”tyy-tyy-tyy..”, mutta muitakin ääniä voi kuulla.