Muiden tiaisten tapaan vilkasliikkeinen, ruokailee paljon maassa. Pesä puunkolossa, jonka useimmiten kovertaa itse lahoon puuhun. Pesii etenkin aukkoisissa havumetsissä etelästä Etelä-Lappiin saakka, mutta kanta pohjoisessa hyvin harvalukuinen. Kanta-arvio 330 000 paria. Parikkalassa varsin tavallinen. Paikkalintu, muista tiaisista poiketen hyvin vähän länteen vaeltavia lintuja.

Nimi: Töyhtötiainen
Tieteellinen nimi: Parus cristatus
Suku: tiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Hömötiaisen kokoinen töyhtöpäinen tiainen. Helppo tuntea mustavalkean kirjavasta töyhdöstään ja harmaanruskeasta selästään. Alta likaisenvalkea. Kutsuääni kirkas tilinä ”tii tii kililit”, laulun runkona kutsuäänet.