Syö hyönteisiä ja hämähäkkejä, talvisin myös siemeniä. Pesii koloihin ja pönttöihin kuusivaltaisissa metsissä Etelä- ja Keski-Suomessa, vahvin kanta lounaassa (yht n. 70 000 paria). Parikkalassa varsin harvalukuinen. Talvehtii meillä, mutta monena syksynä tekee voimakkaita vaelluksia lounaisiin suuntiin.

Nimi: Kuusitiainen
Tieteellinen nimi: Parus ater
Suku: tiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Pienin tiaisemme, selvästi talitiaista pienempi ja lyhytpyrstöisempi. Hauskan näköinen: isoa päätä korostaa pikkuruinen niskatupsu. Päältä siniharmaa, alta vaaleanruskea, pää musta lukuunottamatta valkoisia poskia ja niskaa. Äänet korkeita ja kirkkaita, laulaa mm. ”piity-piity-piity..”.