Pesii etelästä Etelä-Lappiin asti monenlaisissa rehevissä lehtipuuvaltaisissa sekametsissä, missä vaan on tarjolla pesäkoloja. Kanta on kasvanut viime vuosikymmeninä voimakkaasti, kanta-arvio 160 000 paria. Parikkalan seudulla yleinen. Osittain paikkalintu, osa kannasta vaeltaa tai muuttaa lounaaseen. Tuttu lintulautojen vieras.

Nimi: Sinitiainen
Tieteellinen nimi: Parus caeruleus
Suku: tiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Selkeästi talitiaista pienempi tiainen. Selkä sinivihreä, siivet, pyrstö ja päälaki siniset, vatsapuoli keltainen. Posket valkeat. Kutsuääni kirkas ”tii-tii-tie”, laulun alussa muutama pitkä tavu ja sen jälkeen kirkas tilinä.