Pesii pönttöihin ja koloihin koko Suomessa yleisenä (pohjoisessa harvalukuisena) ihmisasumusten liepeillä, etenkin pellonreunojen lehtimetsissä. Kanta-arvio 770 000 paria. Parikkalassa runsaslukuinen. Osittain paikkalintu, osa kannasta vaeltaa tai muuttaa lounaaseen.

Nimi: Talitiainen
Tieteellinen nimi: Parus major
Suku: tiaiset
Heimo: varpuslinnut
Tuntomerkit:

Kaikille lintulaudoilta tuttu suuri tiainen. Selkä vihreä, siivet ja pyrstö harmaansiniset, musta pää ja valkoiset posket. Keskellä keltaista vatsaa kulkee leveä musta pitkittäisjuova. Runsaasti erilaisia ääniä, tavallisin kutsuääni peippomainen ”tvink tvink”. Myös laulussa paljon vaihtelua, tutun ”ti-ti-tyy”:n ohella myös ”ti-tyy” tai ”tyyti”.