Metsäpäästäisiä tavataan koko Parikkalan seudulla. Metsäpäästäisiä esiintyy suurimmassa osassa Eurooppaa ja Aasiaa. Ne elävät mieluiten metsämaastoissa, mutta niitä voi silti tavata muuallakin. Tarvittaessa ne pystyvät myös uimaan.

Ne elelevät yksikseen ja mieluiten ne ovat liikkeellä hämärissä. Kesällä ne saavat 1-3 poikuetta, joissa on 3-10 poikasta. Metsäpäästäinen on lyhytikäinen ja vain harvat niistä selviävät yli kaksi vuotiaiksi.


Nimi: Metsäpäästäinen
Tieteellinen nimi: Sorex araneus
Suku: Päästäiset
Heimo: Päästäiset
Tuntomerkit:
Metsäpäästäisen selkä on tumman sametin ruskea, kyljet ruskeat ja vatsa harmaa. Hännässä on selvä väriraja tumman yläpuolen ja vaalean alapuolen välillä. Metsäpäästäinen kasvaa reilun kymmenen sentin mittaiseksi.

Metsäpäästäiset syövät hyönteisiä ja muita pikkueläimiä, sekä tilaisuuden tullen myös muiden eläinten lihaa. Talvella niille kelpaavat siemenetkin. Päästäiset tarvitsevat ruokaa jatkuvasti. Ilman ruokaa ne kuolevat muutamassa tunnissa.