Parikkalassa tavataan metsäkauriita paikoittain. Paksu lumipeite haittaa niiden ravinnonsaantia ja moni metsäkauris kuolee talvella. Myös pedot verottavat kauriskantaa.

Kauriin vasa syntyy vain kissan kokoisena. Vasa on punaruskea ja valkopilkkuinen. Maastosta löytyneisiin vasoihin ei saa koskea, koska ihmisen haju karkottaa emon.
Nimi: Metsäkauris
Tieteellinen nimi: Capreolus capreolus
Suku: kauriit
Heimo: Hirvieläimet
Tuntomerkit:
Metsäkauris on pieni. Ruumiin pituus on vain reilu metri. Iso yksilö painaa 35 kiloa. Uroksilla on lyhyet piikkisarvet. Metsäkauris on kesällä punaruskea, talvisin ruskean harmaa. Kuvassa toinen yksilö on kesäkarvassa, toinen talvikarvassa.

Metsäkauriit syövät ruohoja ja heiniä, puiden ja pensaiden lehtiä ja talvella puiden vuosikasvaimia, jäkälää ja varpuja.