Niittyheinäsirkka viihtyy yleensä kosteahkopohjaisissa heinikoissa, mutta sen voi yhyttää myös kuivemmilta avomailta kuten niityiltä. Se on yleinen ja paikoin runsas. Kuumina päivinä koiraat lentävät pontevasti.

Niittyheinäsirkät syövät kasvien kudoksia. Ne munivat munansa pieninä kalvopussin suojaamina rykelminä. Kalvo kovettuu ja suojaa munia talven yli. Toukat kuoriutuvat keväällä ja kasvavat vähitellen aikuisiksi.

Nimi: Niittyheinäsirkka
Tieteellinen nimi: Omocestus viridulus
Suku: Omocestus
Heimo: Heinäsirkat Acrididae
Tuntomerkit:

Niittyheinäsirkka on yleensä selkäpuolelta oliivinvihreä, kyljistä ruskeankeltainen, mutta väriin ei ole lajintuntomerkkinä luottamista. Silmät näyttäisivät olevan pienemmät kuin lähilajeilla. Määritys varmistuu kun huomaa selkäkilven etuosan sivuilla pyöreähkösti sisäänpäin kaartuvat juovat ja suoran etusiiven ulkoreunan. Etusiipi näyttää muutenkin kapealta. Takasiivet ovat savuisen harmaat. Koiraat ovat pieniä, euron kolikkoa lyhyempiä ja naaraan jonkin verran suurempia.