Järviravussakin näkyvät kaikki äyriäisille tyypilliset piirteet. Omintakeisia ovat keskiruumiiseen kiinnittyvät viisi raajaparia, jotka liittävät järviravun kymmenjalkaisten (Decapoda) alalahkoon. Ensimmäisen raajaparin kärjessä komeilevat suuret pihdit. Pyrstön alla ravulla on lisäksi viisi jalkaparia. Niillä se leyhyttelee vettä happea saadakseen ja kantaa muniaan. Saadessaan olla rauhassa rapu askeltaa etujaloillaan pitkin pohjaa yhtä vaivattomasti eteen-, taakse-, kuin sivullepäinkin. Kun tulee kiire, se iskee voimakkaalla pyrstöllään alaspäin. Isku lennättää ravun nuolennopeasti muutaman kymmenen senttiä taaksepäin.

Nimi: Rapu
Tieteellinen nimi: Astacus astacus
Suku: Astacus
Heimo: Jokiäyriäiset Astacidae
Tuntomerkit:

Ilmeisesti yli puoli miljardia vuotta sitten kambrikauden meressä eleli monisoluisia eläimiä, joista saivat alkunsa niin nivelmadot kuin niveljalkaisetkin. Myöhemmin niveljalkaiset (pääjakso Arthropoda) ovat erilaistuneet hämähäkkieläimiksi (Arachnida), hyönteisiksi (Insecta), "tuhatjalkaisiksi" ja äyriäisiksi (Crustacae). Kaikilla raajat koostuvat toisiinsa niveltyvistä jaokkeista ja niitä suojaa kitiinikuori, johon vartalolihakset kiinnittyvät. Kovan ulkoisen tukirangan vuoksi kasvu on mahdollista vain tuottamalla uusi, joustava kuori vanhan, kuorenvaihdon yhteydessä pois heitettävän haarniskan alle. Uusi aluksi pehmeä haalari venyy tarvittaviin mittoihin ja kovettuu sitten jäykäksi panssariksi, kunnes sekin käy ahtaaksi ja on seuraavan kuorenvaihdon aika.

Äyriäisiä polskuttelee maapallolla runsaat 35 000 lajia. Lähes kaikki niistä ovat vesieläimiä. Ayriäisillä on kaksi paria tuntosarvia, hyönteisillä vain yksi. Äyriäisten elintapojen ja rakennepiirteiden monimuotoisuus ällistyttää. On vaikea uskoa, että mikroskoopisen pieni vesikirppu ja vaaksan mittainen rapu ovat sukulaisia.