Elää pareittain kuusivaltaisissa sekametsissä puuttuen vain kuusettomasta Pohjois-Lapista. Suosii suojaa tarjoavia tiheikköjä. Talvisin syö enimmäkseen koivujen ja leppien norkkoja. Pyy on maamme runsain kanalintu, kannanarvio 250 000 paria. Parikkalassakin tavallinen. Paikkalintu. Metsästysaika 10.9.–31.10.

Nimi: Pyy
Tieteellinen nimi: Bonasa bonasia
Suku: metsäkanat
Heimo: kanalinnut
Tuntomerkit:

Varista pienempi pullea kanalintu. Takaselkä harmaa, muutenkin valkean ja mustan kirjomana näyttää harmaalta. Pyrstön kärjessä leveä musta vyö näkyy etenkin lennossa. Sukupuolet muuten samannäköiset, mutta koiraalla musta kurkku ja kaula. Koiraan soidinääni kova ja korkea ”tiii tii tittititi”.