Elää pääasiassa vanhoissa metsissä, paikkalintu. Koiraat kokoontuvat kevätaamuisin perinteisille soidinpaikoille. Syö talvisin männynneulasia. On levinnyt Pohjois-Lappia lukuunottamatta koko maahan, mutta kanta on romahtanut viidenkymmenen vuoden aikana murto-osaan aikaisemmasta. Parikkalassa harvalukuinen. Uhanalaisuusluokituksena silmälläpidettävä. Metsästysaika 10.9.–31.10.

Nimi: Metso
Tieteellinen nimi: Tetrao urogallus
Suku: metsäkanat
Heimo: kanalinnut
Tuntomerkit:

Hyvin kookas tumma kanalintu. Ukkometso on liki puolet naarasta eli koppeloa suurempi, yleisväritys musta. Koppelo naarasteeren tavoin harmaanruskea, mutta on huomattavasti tätä suurempi ja pyöreäkärkinen pyrstö punaisempi.

Varsin heikosti kuuluva naksutteleva soidinääni kiihtyy lopussa suhinaksi.