Sukeltaa kalaa ravinnokseen. Pesii harvinaisena lähes koko Suomessa, pesimäkanta on reilut tuhat paria. Parikkalassa hyvin harvinainen pesijä. Muuttaa syys-marraskuussa Itä- ja Pohjanmerelle, palaa huhti-toukokuussa. Parikkalankin yli muuttaa etenkin syksyisin tuhansia Pohjois-Venäjän kaakkureita. Uhanalaisuusluokituksena silämälläpidettävä.

Nimi: Kaakkuri
Tieteellinen nimi: Gavia stellata
Suku: kuikat
Heimo: kuikkalinnut
Tuntomerkit:
 

Sinisorsaa isompi, kuikkaa vähän pienempi ja ohutnokkaisempi kuikkalintu. Ui yleensä nokka yläviistoon. Kesäpuvussa selkä harmaanruskea, pää ja kaulan sivut harmaat, niska mustavalkoviiruinen. Kurkku punaruskea, leuka harmaa. Talvella kuikkaa vaaleampi. Äänet kovia, pesimäpaikoilla mm. ”rraao-rak,..”, lennossa hanhimainen kaakatus ja muita karmivia ääniä.