Yleinen rehevöityneissä vesissä Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisimmat Etelä-Lapissa. Kannaksemme arvioidaan 50 000 paria. Parikkalassa runsas. Palaa yöaikaan huhtikuussa ja lähtee elo-marraskuussa Keski-Eurooppaan ja Välimerelle.

Nimi: Silkkiuikku
Tieteellinen nimi: Podiceps cristatus
Suku: uikut
Heimo: uikkulinnut
Tuntomerkit:
 

Sinisorsan kokoinen solakka uikku. Kaula pitkä ja hoikka. Juhlapuvussa tuuheat poskiparrat ja päälaella kaksiosainen musta höyhentöyhtö. Selkä tummanruskea, muuten valkea. Talvella selkä ja sieltä päälaelle ruskea, muuten valkea. Soidinäänet metallisia korahduksia, etenkin hämärissä kuuluu ”korrr”. Poikaset piiskuttavat ja vinkuvat voimakkaasti.