Suomen kannan pääpaino on Kaakkois- ja Etelä-Suomessa, pohjoisimmat Pohjois-Pohjanmaalla. Kannanarvio 6000 paria. Parikkalassa lähes yhtä yleinen kuin silkkiuikku, Pyhäjärvellä selvästi silkkiuikkua tavallisempi. Muuttaa elo-lokakuussa Pohjan- ja Välimeren rannikoille, palaa huhti-toukokuussa.

Nimi: Härkälintu
Tieteellinen nimi: Podiceps grisegena
Suku: uikut
Heimo: uikkulinnut
Tuntomerkit:

Vähän silkkiuikkua pienempi ja tanakampi. Kaulan tanakkuutta korostaa sen punaruskeus, posket ja leuka harmaat, päälaki musta, selkäpuoli tummanruskea, alapuoli valkea. Äänet kovia ja karmivia. Soidinhuuto alkaa ”käk käk” ja päättyy lähes porsasmaiseen vinkunaan.