Etelä-Suomessa pesii nykyisin yli 100 paria. Parikkalassa harvalukuinen vieras, saattaa joskus pesiä alueella. Heinä-syyskuussa voi Siikalahdella olla yli kymmenenkin harmaahaikaraa yhtä aikaa. Syö enimmäkseen kaloja, mutta myös pieniä selkärankaisia, äyriäisiä, simpukoita ym. Palaa maalis-toukokuussa Länsi- ja Etelä-Euroopasta, lähtee elo-lokakuussa. Heinä-elokuussa nuoria harmaahaikaroita muuttaa etelän pesimäpaikoilta pohjoiseen, myös Suomeen.

Nimi: Harmaahaikara
Tieteellinen nimi: Ardea cinerea
Suku: haikarat
Heimo: haikaralinnut
Tuntomerkit:
 

Kurjen kokoinen mutkakaulainen haikara. Pitkät jalat, pitkä kaula lennossa mutkalla, ei kurjen tapaan ojossa. Leveät kuuppamaiset siivet. Selkäpuolelta harmaa, pää, kaula ja vatsa vaaleanharmaa. Silmän takaa lähtee musta juova, joka jatkuu pitkänä niskatöyhtönä. Lentoääni kova ”kräik”.