Isoksi haukaksi erikoinen ruokavalio, sillä syö pääasiassa hyönteisiä ja sammakoita, poikaset kasvatetaan ampiaisentoukilla. Pesii vanhoissa metsissä. Etelä-Suomessa varsin yleinen, kanta harvenee pohjoiseen ja loppuu napapiirille. Kanta on ollut hitaasti vähenemässä, nykyarvio alle 5000 paria. Parikkalassa varsin yleinen. Kaukomuuttaja, palaa keskisestä Afrikasta toukokuussa ja lähtee elo-syyskuussa. Uhanalaisuusluokituksena vaarantunut.


Nimi: Mehiläishaukka
Tieteellinen nimi: Pernis apivorus
Suku: haukat
Heimo: päiväpetolinnut
Tuntomerkit:
 

Selvästi varista isompi leveäsiipinen päiväpetolintu. Ruskeanharmaa yleisväritys. Suurimpia haukkojamme, vaikea erottaa hiirihaukasta. Tätä pitkäsiipisempi ja -pyrstöisempi, pää työntyy käkimäisesti eteen, siivenlyönnit veltommat. Ääni surumielinen ”kliyy”.