Syö kaloja, haaskoja ym. Harvinainen pesijä, kanta on ollut nousussa aallonpohjan jälkeen. Huonoimmillaan pareja oli vain nelisenkymmentä, nyt yli 300. Pesii kolmella pääalueella, Lapissa, Merenkurkussa sekä Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä. Parikkalassa merikotkia näkee etenkin päämuuttoaikoina maalis-huhtikuussa ja syys-lokakuussa, mutta esim. Siikalahdella lähes läpi vuoden. Vienan kantaa nähdään muuttavana myös muualla Suomessa. Talvella vanhat paikkalintuja, nuoret merikotkamme voivat muuttaa kauaksikin. Uhanalaisuusluokituksena vaarantunut.

Nimi: Merikotka
Tieteellinen nimi: Haliaeetus albicilla
Suku: haukat
Heimo: päiväpetolinnut
Tuntomerkit:
 

Hyvin suuri, pitkä- ja leveäsiipinen päiväpetolintu. Suurin kotkamme. Yleensä helppo tuntea pitkälle työntyvästä päästään ja lyhyestä kiilapyrstöstään. Vanhan linnun iso nokka keltainen, pyrstö valkoinen, muuten väritys harmaanruskea. Nuoremmat linnut tummempia, nokassa ja pyrstössä mustaa. Kaklattavat pesäpaikoilla.