Saalistaa enimmäkseen pikkunisäkkäitä aukeilla matalalla lentäen. Pesii lähes koko maassa avosoilla ja hakkuuaukeilla, painopiste keskellä Suomea. Kanta vaihtelee myyrävuosien mukaan, keskimäärin maassamme pesii 3000 paria. Parikkalassa pesii runsaina myyrävuosina yli kymmenen paria. Saapuu Suomeen huhti-toukokuussa ja lähtee elo-lokakuussa Keski- ja Lounais-Eurooppaan. Vähentynyt viime vuosina, uhanalaisuusluokituksena vaarantunut.

Nimi: Sinisuohaukka
Tieteellinen nimi: Circus cyaneus
Suku: haukat
Heimo: päiväpetolinnut
Tuntomerkit:
 

Vähän varista isompi, ruskosuohaukkaa pienempi ja sirompi suohaukka. Koiraan yläpuoli ja pää kauniin siniharmaa, vatsa vaalea, mustat siivenkärjet. Naaras ja nuori päältä tummanruskeita, valkea yläperälaikku. Vatsapuolelta kellertävä ja siinä voimakasta pitkittäisjuovitusta. Vaikea erottaa niitty- ja arosuohaukasta. Koiras ääntelee soidinlennolla naukuen ja kikittäen.