Saalistaa keskikokoisia lintuja ja nisäkkäitä. Pesii syrjäisissä järeäpuisissa havu- tai sekametsissä Tunturi-Lappia lukuun ottamatta koko maassa. Kannanarvio n. 5000 paria. Parikkalassa harvalukuinen pesijä. Paikka- ja kiertolintu, nuoret lähtevät pesimäalueiltaan ”minne sattuu”.

Nimi: Kanahaukka
Tieteellinen nimi: Accipiter gentilis
Suku: haukat
Heimo: päiväpetolinnut
Tuntomerkit:
 

Koiras variksen kokoinen, naaras selvästi isompi ja tanakampi haukka. Siivet lyhyet ja pyrstö varsin pitkä. Vanhat linnut päältä ruskeanharmaita, alta vaaleita tihein poikittaisjuovin. Nuori päältä tummanruskea, kellertävällä vatsapuolella voimakasta pitkittäisjuovitusta. Ääni hakkaava ”kjäk-jäk-jäk...”.