Saalistaa lähes pelkästään pikkulintuja. Pesii lähes koko maassa, painopiste selvästi pohjoisessa. Kanta-arvio 2000 paria. Parikkalassa hyvin harvinainen pesijä, muuttoaikoina tavallisempi näky. Palaa maalis-huhtikuussa ja lähtee elo-lokakuussa Länsi-Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan.

Nimi: Ampuhaukka
Tieteellinen nimi: Falco columbarius
Suku: jalohaukat
Heimo: jalohaukkalinnut
Tuntomerkit:
 

Pienin haukkamme, koiras vain räkättirastaan kokoinen, naaras vähän isompi. Siivet suhteellisen lyhyet ja teräväkärkiset, pyrstö lyhyempi kuin tuulihaukan. Koiras päältä siniharmaa, rinta ja vatsa ruosteenkeltaiset. Naaras ja nuori päältä tummanruskea, alta kellanvalkea. Ääni pesällä kiukkuinen ”kikiki..”.