Harvalukuinen pesijä Etelä- ja Keski-Suomen parhaimmilla kosteikoilla. Maamme kannasta (200-600 paria) iso osa pesii Parikkalan Siikalahdella, jossa usein 30-40 reviiriä. Suomessa huhtikuusta lokakuulle, talvehtii etenkin Etelä-Euroopassa.

Nimi: Luhtakana
Tieteellinen nimi: Rallus aquaticus
Suku: rantakanat
Heimo: kurkilinnut
Tuntomerkit:

Kottaraista isompi pitkänokkainen rantakana. Päältä tummanruskea ja alta lyijynharmaa. Luhtahuitista eroaa äänen lisäksi mm. selvästi pitemmän nokan perusteella. Piileskelee kosteikoissa, havaitaan äänen perusteella. Keväällä ja kesällä etenkin hämärissä kuuluu kovaa ”kyp, kyp, kyp, kyp” -ääntä sekä porsaan kiljuntaa muistuttavaa huutosarjaa.