Pesii Etelä- ja Keski-Suomen kosteikoilla harvalukuisena. Kanta tuhannen parin molemmin puolin vaihdellen suuresti muuttoaikojen sääolojen mukaan. Parikkala on yksi Suomen huittirunsaimmista kunnista, pelkästään Siikalahdella on kuultu viitisenkymmentä huittia parhaimpina kesinä. Meillä toukokuusta-syyskuulle, talvehtii Etelä-Euroopassa ja Afrikassa. Uhanalaisuusluokituksena silmälläpidettävä.

Nimi: Luhtahuitti
Tieteellinen nimi: Porzana porzana
Suku: rantakanat
Heimo: kurkilinnut
Tuntomerkit:
 

Vähän kottaraista isompi pönäkkä ja vahvajalkainen rantakana. Päältä tummanruskea, alta lyijynharmaa ja kauttaaltaan vaaleiden täplien ja viirujen kirjailema. Punainen nokka selvästi lyhyempi kuin sukulaisensa luhtakanan. Nähdään harvoin, mutta hämärässä kuuluva voimakas piiskaava soidinääni ”huit-huit-huit..” paljastaa lajin.